Vanliga frågor om Cambridge

21/08/2014 15:59

Vanliga frågor om viktprogrammet

Med ”ren kur” och ”nivå1” avses nedan att du enbart äter Cambridge, som komplett kostersättning, och ingenting annat mer än vatten.

 

Kan jag gå på ren kur/nivå1 och fortsätta träna?

Lågintensiv träning rekommenderas starkt, tex promenader. Lyssna på din kropp.  

 

Hur länge kan jag gå på ren kur/nivå1?
Efter 3 veckor har vi en genomgång med medicinsk inriktning, enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1997:30, 8 §). Om du då mår bra kan du fortsätta med ren kur så länge du har övervikt kvar, eftersom det dagliga behovet av näring täcks. Längsta kända tid hittills är 18 månader.

 

Får jag tugga tuggummi?

När du tuggar aktiveras magsyran som kan innebära en ökad hungerkänsla. Vid ren kur kan aceton bildas, och har inget med tandhygien att göra. Du får en fräschare andedräkt genom Cambridge mintpastiller, och mnskölj typ SB12 kan också hjälpa.

 

Vad kostar det?

Varje shake kostar cirka 26,67 kr. Veckopriset för ren kur/nivå1 är 560 kronor, vilket blir 80 kr/dag. Inget mer än vatten behövs.

Komplett prislista

 

Varför kan jag inte köpa på nätet?

Cambridgeprodukterna säljes endast personligen vid avhämtning, efter genomgång av din medicinska status. Enligt gällande avtal är det inte tillåtet att sälja produkterna på annat sätt.. Rådgivaren är certifierad och har kunskaper i näringslära, kost, motion och beteendeförändring. Ingen rådgivare har således rättighet att sälja tex via Internet eller postorder.

 

Vad är det för skillnad på ”ren kur” och ”nivå1”?

Absolut ingen som helst. Ren kur är det gamla uttrycket.

 

Får jag dricka kaffe?

Ja. Drick vatten, mineralvatten, kaffe och te (utan mjölk och socker). Undvik i möjligaste mån lightdricka även om de marknadsförs med noll kalorier. Lightprodukter kan trigga ditt sockerbehov och är ofta producerade med ämnen som inte är bra för någon. Smaksättande arom till vatten kan hjälpa dig att dricka de 3 liter vatten per dag som är minimum.

 

Får jag äta grönsaker på ren kur/nivå 1?
Nej. Ren kur/nivå 1 omfattar endast Cambridgemåltiderna. Endast 470 kcal/dag ger dig den snabb viktminskning.

 

Hur trappar jag upp efter ren kur/nivå 1?
Vid övergången till vanlig mat gäller en lugn takt. Först lägger du till protein till dina shakes och sedan grönsaker. Utförligare schema får du kostnadsfritt av mig.

 

Vad är kombinerad kur?

Ett uttryck för när du ersätter en eller flera vanliga måltider med måltidsersättningar som shakes, bars eller smoothies för att på så sätt minska kaloriintaget och därmed minska i vikt,

 

Hur länge kan jag gå på kombinerad kur?
Det finns inga tidsbegränsningar.

 

Vad är 5:2-dieten?

Det är en periodisk fasta där du äter vanlig mat i fem dagar och minimerar kalorierna i två fastedagar. Metoden passar utmärkt med måltidsersättningar för viktkontroll, se mer om 5:2 här

 

Hur länge kan jag gå på 5:2-dieten?

Det finns ingen övre gräns om du under fastedagarna ser till att kroppen får all näring den behöver, tex genom välkomponerade menyer eller av Livsmedelsverket godkända måltidsersättningar

 

Min rådgivare vill ha betalt när jag bara vill väga mig?
Alla rådgivare bestämmer sitt pris enskilt. Jag har tex. valt att all coachning, vägning, uppföljning och rådgivning är gratis i upp till 2 år för Cambridgevänner.

 

Är det åldergräns för ren kur?

Vi har en åldersgräns på 18 år för nivå 1. Börja istället på en högre nivå och kombinera Cambridge produkter med vanlig mat för en något långsammare viktminskning. Barn över 10 år får ersätta enstaka måltider tex som ett mellanmål.

 

Hur många kalorier innehåller en Cambridge?
Shakes, soppor och gröt innehåller ca 147 kcal. Du får dock 1/3 av det totala näringsbehovet i varje måltid, och eftersom du äter tre om dagen täcks hela behovet. Totalt 470/dag kcal.

Mellanmålsbars innehåller knappt ca 200 kcal, Smoothies ca 200 kcal.

 

Jag använder Cambridge som enda näring, men har inte gått ner denna veckan?

Det är normalt, håll ut. Du har troligen ändå minskat flera centimetrar i omfång. Du kan försöka dricka lite mer vätska.

 

Hur mycket går jag ner per vecka på ren kur?
Reglerna tillåter inte några utfästelser om viss specifik viktnedgång. Många går ner mellan 1,5-4 kg per vecka under de första två veckorna. Flera faktorer avgör; din vikt, man eller kvinna, din tidigare kosthållning, hur aktiv du är, hur mycket vatten du dricker, din ålder etc.

 

Hur mycket går jag ner på kombinerad kur?
Om du ersätter två eller tre måltider med Cambridge och äter en måltid enligt tex. tallriksmodellen går många ner ca 0,5-3 kilo per vecka (se ren kur ovan). Du bör dock aldrig äta mindre än 800 kcal per dag, med undantag för om du önskar följa 5:2-dieten.

 

Hur hungrig kommer jag att vara?

De flesta tycker det är lite jobbigt i början, men det blir betydligt lättare efter hand. Här finns information om hur den första veckan kan kännas.

 

Vad händer nu  -  jag råkade äta en lunch… ?
Du binder vätska runt det du äter och får ev. en liten viktuppgång Du riskerar att komma ut ketonfasen och blir mer hungrig några dagar därefter. Ge inte upp, bara glöm måltiden och bestäm dig så är du snart tillbaka i fettförbränningsfasen igenJ

 

Måste jag boka tid?

Hos vissa rådgivare gäller alltid drop-in. Jag har valt tidsbokning i första hand. Du har därmed tillgång till en för dig avsatt tid om du tex. önskar diskutera en fråga. Skulle du ha vägarna förbi utan att ha bokat tid löser vi naturligtvis det också. Kontakt

 

Får jag byta en shake mot annan smak?

Vi lämnar full garanti.

 

Kan jag smaksätta sopporna?
Ja, lite försiktigt kan du krydda men inte med salt.

 

Jag är känslig mot laktos, hur går det då?
Det finns en laktosfri shake. Eventuellt kan du prova med Lactrasetabletter från Apoteket före måltiden, eller dela upp shaken på två tillfällen. Läs mer.Om du har allergi

 

Kan man få biverkningar?
Du kan få huvudvärk och bli lite hård i magen. Du kan också frysa mer än vanligt, vilket är normalt och beror på att kroppen förbränner fett. Du kan prova receptfritt läkemedel från apoteket om magen inte vill, och försöka röra på dig lite mer, samt att dricka mer vätska för eventuell huvudvärk (vanlig huvudvärkstablett går bra om inte vätska hjälper).  Om du känner dig yr har du förmodligen inte kommit upp till 3 liter vatten/dag. Försämrad hårkvalité kan förekomma, vilket är relaterat till själva viktminskningen och till Cambridge i sig. Kvalitén återställs alltid efter viktreduktionen. Cambridge är testade och använda på sjukhus under 30 år, därmed är samtliga biverkningar kända.                     

 

Varför får jag inte ha mjölk i kaffe och te?
Mjölk innehåller laktos (mjölksocker) och du kan bryta ketonfasen  Även laktosfri mjölk kan innehålla socker.

 

Jag har bara 5 kilos övervikt, men vill banta snabbt?

Det går utmärkt, om du i övrigt är frisk. Underviktiga (BMI<20) och minderåriga (<18 år) kan däremot inte endast använda Cambridge som enda näring.

 

Jag går på ren kur, ska jag verkligen inte ta vitamintillskott?
Nej, allt din kropp behöver finns i påsen.

 

Vad är skillnaden mellan Cambridge Viktprogram och Nutrilett?
Båda har VLCD produkter. Jag väljer att fokusera på Cambridge med stöd av den medicinska bakgrunden. Den största skillnaden är den rådgivning och uppföljning som Cambridge viktprogram erbjuder dig, och som upprätthålles genom personlig kontakt och inte är möjlig genom tex försäljning i vanlig dagligvaruhandel. Axellus som äger varumärket Nutrilett säljer även ett flertal andra varumärken.

 

Jag ammar, kan jag gå på ren kur?
Vänta tills du ammat färdigt. Du kan ersätta en måltid per dag så länge, om du vill.

 

Hur undviker jag klumpar?
Använd en shaker, Cambridge har tagit fram en modell för 49 kr som tål mikro och diskmaskin, eller en stavmixer. Skaka vätskan när den kall.

 

Rubbas min ämnesomsättning av Cambridge?

Nej.

 

Varför ska jag välja Cambridge Viktprogram?
-
Det är snabbt, säkert och effektivt

- Framtaget på universitetssjukhus, används på sjukhus bla i Sverige

- Du får stöd före och under din viktresa

- Mycket enkelt att använda

- 100 % näring, inget tillkommer

- ingen bindningstid

- originalet inom VLCD sedan 30 år tillbaka

- prisvärt, inga dolda kostnader

- uppföljningen är din framgångsfaktor

 

Varför måste jag dricka så mycket?
Mat som vi normalt äter består av vatten till stor del. När du går över till shakes tillför du ingen vätska genom kosten. Därför måste du ersätta med vätska. Slaggprodukterna som uppstår vid fettförbränningen kommer också ut genom vätska.

 

Det är familjemiddag, och…?
Om du känner dig tvungen att äta så ta dagens tre shakes, välj protein (fisk, kött, kyckling) på middagen och till det grönsaker. Var måttlig med alkohol. Se det som ett ”nödvändigt undantag”, och ha en riktigt trevlig kväll.

 

Går jag upp i vikt igen?
Att minska viktrekylen handlar bland annat om beteendeförändring.  Om kaloriintaget är större än kaloriförbrukningen går man upp oavsett vilken metod man än använt. Genom programmet ges du mycket goda möjligheter att stabilisera din vikt.

 

Är det farligt att gå upp och ner (jo-jo bantning)?

Nej

 

Kan jag som är glutenintolerant använda Cambridge?
Alla shakes går bra, men undvik de varma sopporna Grönsak och kyckling. Välj även Bars. Se mer om allergi.

 

Kan alla gå på ren kur?

Nej! De som tex använder medicin för diabetes 1, gikt, njurinflammation, lågt blodtryck, kroniska infektioner, hjärt/kärlsjukdom eller nyligen haft stroke med mera måste kombinera med vanlig mat, eller efter avgörande av din läkare avstå och istället inrikta sig på mager kost. Jag går igenom en hälsodeklaration med dig före.

 

Jag har lämnat min e-postadress - vad har du för policy?

Din e-postadress kommer inte att bli tillgänglig för någon utanför Cambridge tex genom försäljning. Om du vill ha nyhetsbreven måste du alltid först bekräfta detta (lätt att avanmäla).  

 

Kan jag börja med att ersätta bara ett mål per dag?

Du bestämmer själv målet, vägen och takten – jag bara coachar dig och tillhandahåller verktygen

 

Jag behöver hjälp…?

Du är välkommen att kontakta mig per telefon (telefonsvarare finnes), e-post, brev eller via blankett här på sajten